Voor de inwoners van de gemeente Renkum

Ik woon in de gemeente Renkum. Waarom zou ik op jou stemmen bij de Europese verkiezingen vandaag?

Nou, allereerst omdat je dan stemt op iemand die in dezelfde gemeente woont. Ik woon in Oosterbeek, samen met mijn verloofde Marinka Mulder. Zij is wethouder voor de PvdA van de gemeente Renkum. Als je mij het Europees parlement in stemt, krijg je daar een Europarlementariër die weet wat er hier speelt en opkomt voor de belangen van inwoners van deze gemeente.

Maar dan zit je in Brussel, dan ben je juist weer ver weg.

Nou nee, precies niet. Mocht ik in het Europees parlement worden gekozen, dan blijf ik juist hier wonen en open ik een kantoortje in de regio. Ondernemers en inwoners kunnen dan gewoon binnen lopen en mij hun vragen en wensen meegeven. De lokale belangen van hier kan ik dan behartigen in Brussel.

Lees mijn interview in De Gelderlander.

Wat betekent de Europese Unie eigenlijk voor onze gemeente?

In de eerste plaats investeert de Europese Unie enorm veel geld in deze regio. Tussen 2014 en 2017 gaat het om zo’n 136 miljoen euro. Dat geld is besteed aan allerlei projecten die te maken hebben met gezondheid, energie en duurzaam vervoer. De EU draagt dus veel bij aan innovatie, handel en banen.

Dus de EU is vooral een investeerder?

Europa is veel meer dan dat. Europese samenwerking kwam op gang na de Tweede Wereldoorlog toen leiders in Europa dachten: “Dit nooit meer.” Zeker nu, 75 jaar na de Slag om Arnhem, spreekt dat mij zo aan. Door samen op te trekken en te kijken wat ons verbindt, hebben we zoveel bereikt. Europa heeft ons solidariteit, welvaart en vrede gebracht. En zo kunnen we steeds meer bereiken.

Wat zou er meer kunnen?

In de hele energietransitie kunnen we kiezen voor één Europees energiebeleid, waarbij grote vervuilers meer betalen. Maar vervoer in Europa kan ook veel duurzamer. Lokaal kan dat voor ons bijvoorbeeld betekenen dat de EU veel meer gaat investeringen in milieuvriendelijker grensverkeer. Niet méér vliegen, maar méér treinen. Dat is beter voor het milieu, én voor de bereikbaarheid van onze regio. En dat betekent wat mij betreft ook dat we van de EU een bijdrage mogen verwachten aan de spoortunnel in Wolfheze.

Nog meer plannen?

Nou naast het laten meebetalen van grote vervuilers aan klimaatmaatregelen vind ik ook dat multinationals gewoon weer belasting moeten betalen in Europa. En dat vrouwen en mannen gewoon hetzelfde geld krijgen voor hetzelfde werk. Lees daar hier meer over.

Nou, wel duidelijk eigenlijk. Op welke plaats sta je? En wat als ik nog vragen heb?

Ik sta op lijst 6, plek 12. En bij vragen: stuur me maar een mailtje! Of stuur een berichtje via Twitter, Facebook of Instagram. Oh, en wel gaan stemmen hè, vandaag!